Mediena

Pagrindinė žaliava, reikalinga medinių langų ir durų gamybai yra mediena. Dažniausiai naudojami ir pasižymintys geriausiomis savybėmis yra pušies, maumedžio, ąžuolo medienos tašai, kurie kompanijoje yra apdirbami naudojant preciziškai tikslią Vokietijos medžio apdirbimo technologijų lyderio Weinig įrangą.

Medienos ir dažymo kokybė lemia, ar langas bus ilgaamžis. Mes suvokiame šią atsakomybę dėl tinkamo žaliavų parinkimo.
Gaminame medinius langus iš dygiuotos arba nedygiuotos pušies, maumedžio, ąžuolo. Naudojamo medienos tašo drėgnumas 10-12 %. Medienos tašų kokybė ir atitikimas reikiamoms žaliavų charakteristikoms yra pagrindžiami tiekėjo turimais BM Trada sertifikatu, taip pat FSC tarybos akreditacija. Medienos klijavimas vykdomas pagal standartą: DIN EN 204, D4.

Langai gaminami iš klijuotos medienos tašų, todėl gaminiai yra atsparūs deformacijoms bei paviršiaus skilinėjimui.
Mediena pasižymi kai kuriomis, tik jai vienai būdingomis prigimtinėmis savybėmis. Didžiausią praktinę reikšmę turi ypatinga jos spalva ir tankis, taip pat drėgmės poveikio pasekmės. Vieni medžiai išaugina visai baltą, kiti gelsvą, raudoną, treti net juodą medieną. Spalvą medienai suteikia joje esantys raugai, dervinės ir dažančios medžiagos. Dar nėra paprastų prietaisų, kuriais naudojantis būtų galima šiuos požymius išmatuoti, tiksliau apibūdinti.

Išilginiuose pjūviuose daugumai medienos rūšių būdingas gražus, dekoratyvus ir dažnai labai vertinamas piešinys, vadinamas tekstūra. Jis išryškėja, išilgai perpjovus medienos plaušelius, metines rieves ir šerdies spindulius. Medienos tekstūrą kartais dar paryškina ir kai kurios medžio augimo ydos (sveikosios šakos išraitai, miegantys pumpurai, prieaugos ir pan.).
Medienai būdingas specifinis kvapas. Jį teikia eteriniai aliejai, dervos ir rauginės medžiagos. Labiau kvepia šviežiai nukirsta mediena. Džiūvančios medienos kvapas mažėja.